drožďová polévka
olej nebo máslo
1 menší cibule
3 kostky čerstvého droždí
2 mrkve
1 petržel nebo pastiňák
hrst čerstvého nebo mraženého hrášku
3 -4 lžíce dětské krupičky
2-3 vejce
sůl, kmín, zelená petrželka nebo pažitka
postup:
Na oleji nebo másle zpěníme nakrájenou cibulku a usmažíme do zlatova, přidáme rozdrobené kostky droždí a mícháme, dokud se nerozpustí dorůžova a pěkně nezavoní. Zalijeme vařící vodou (asi tak 2,5l), přidáme nakrájenou mrkev, petržel (pastiňák), hrst hrášku a přivedeme k varu. Do vařící polévky za stálého míchání zavaříme po lžičkách nasypanou dětskou krupičku (musí se pořádně rozmíchat, aby se neutvořily hrudky) a "rozkvedlaná" vejce. Osolíme, okmínujeme. Vaříme 10 minut. Do hotové polévky vmícháme čerstvou (nebo i sušenou) petrželku nebo pažitku. (nemusí být)